6 „titkos” magyar borászat, ami nagyot dobbanthat 2024-ben

2024. január 28.

A borvilág folyamatosan változik: mutatjuk, kik azok a borászok, akikre érdemes idén odafigyelni mindenkinek!

Bock, Gere, St. Andrea vagy éppen Koch Csaba: olyan borászok, akiket mind jól ismerünk, szeretünk. Akkor is jó választásnak bizonyulnak, ha stabil, megbízható, jó ár-érték arányt képviselő bort keresünk, de akkor is, ha az ország csúcsborait szeretnénk megkóstolni. Günzer Tamás néhány hónapja nyerte ez az Év Bortermelője címet, nem véletlenül. Azonban, ahogy mondani szokták, a világban csak a változás állandó. Borászok jönnek-mennek, új pincészetek törnek reflektorfénybe. Őket, vagyis azokat, akiket érdemes idén legalább egy kóstoló erejéig felkeresni szemlézzük az alábbiakban.

Egri borvidék: Nap-Völgy Élménybirtok

Nem állítjuk, hogy az első kapavágástól követjük a fejlődésüket, azt, hogy ez majdnem így van, viszont igen. Kovács Zsófi személyes bemutatkozója után az embernek akkor is kedve támad felkerekedni az egri Szépasszony-völgybe, ha nem is tudná, milyen és mennyi szépség várja a Nap-Völgy Élménybirtokon. Bár ez a bizonyos első kapavágás már 2015-ben megtörtént, maga a borászat 2021-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Ahol, nemcsak mesterien elkészített boraikat tudjuk kortyolgatni, hanem hétvégén a slow life jegyében pompás ételek mellett is töltődhetünk.

View this post on Instagram

A post shared by Nap-völgy Borászat (@napvolgyboraszat)

Etyeki borvidék: Szijjártó Előd

Etyek mindig tele van meglepetéssel, ennek pedig alighanem Szijjártó Előd egy stabil állócsillaga! A Békés megyéből származó borász megjárta a Napa-völgyet, ott szerzett élményeit kamatoztatja Etyek szőlejiben. Nagyjából két éve jártunk nála személyesen, akkor a hirtelen jött népszerűsének köszönhetően a pezsgőjét megkóstolni még éppen meg tudtuk, venni azonban nem lehetett már belőle. Emlékeink szerint a Costesnek tette félre… Azóta annyi változás történt, hogy a pezsgőt már Előd tavaly nyitott pizzérijában is garantáltan meg tudják kóstolni a borra kíváncsiak! Egyébként, a pizzát is érdemes.

Bükki borvidék: Edelin

Aki figyelmesen olvassa a Vince Magazint, bizonyára tudja, hogy írtunk már róluk tavaly augusztusban. Azonban, nem lehet elégszer… Minden egy késő tavaszi tesztünkön kezdődött, ahol az ország legjobb vörösborait kerestük, és ahol az Edelin két tétele is meglágyította szigorú borítészeink szívét. Persze, hogy el kellett mennünk hozzájuk, ahol megtudtuk, hogy bár nincsenek szem előtt, nem is költenek hirdetésre, annyira népszerűek. A vendégek ugyanis szájról szájra adják egymásnak ennek a csodahelynek a hírét. Merthogy nem csak a boraik különlegesek: meg is lehet náluk szállni, sőt, gyümölcsboraikba is belekóstolhatnak a vendégek!

Csongrádi borvidék: Ujvári Pincészet

Egyből helyesbítünk: az Ujvári Pincészetet jobb híján soroljuk a Csongrádi borvidékhez, hiszen a borászatot Szegeden találjuk – amely kívül esik a borvidéken. Viszont, mivel a megyeszékhely közkedvelt úti cél, így nem szeretnénk kihagyni ezt a gyöngyszemet sem. Annál inkább, mivel – mindenki tegye a szívére a kezét -, ha tudjuk is, hogy létezik a Csongrádi borvidék, bort aligha kóstoltunk onnan. Pedig, több termelőt is érdemes felkeresni! Na de vissza az Ujvári Pincészethez! Pintér Tamás tavaly nyár végén egy rajnai rizlinggel hívta fel magára és a borvidékre a figyelmet, így már csak ezért az egy borért is érdemes dél felé venni az irányt.

Balaton-felvidék és Csopak: Veszprémi Érseki Pincészet

két palack bor egy kövön
Fotó: Dancsecs Ferenc/Vince Magazin

Egy kakukktojás pincészet, ugyanis ők nem annyira újak, hiszen idén 747. éve léteznek. Viszont, a bortérképre nemrégiben tette őket vissza Benesch Antal. A borász nem kisebb kaliberektől tanulta ki a szakmát, mint Szilágyi Laci (Gizella Pincészet), Liptai Zsolt (Pannonhalmi Főapátság Pincészete) vagy éppen a Domaine Wachau. Ma, két borvidéken művelnek 40-nél is több hektárt, a boraik több szinten is maradandó élményt nyújtanak. Tavaly fel is kerestük őket, a júniusi lapszámunkban írtunk róluk. Nagy múltjuk ellenére haladnak a korral, így boraikkal is, életmódjukkal is a fenntarthatóság önjelölt nagykövetei.

Pécsi borvidék: Vaskapu Kastély Pince

A Pécsi borvidék jóhírnevét nem tudjuk elég sokszor magasztalni. Túl azon, hogy a vidék is annyira gyönyörű, hogy már csak autóval is megéri kacskaringózni, olyan ínyencprogramokon is részt vehetünk, mint például amit fotós kollégánk mesélt: csizmahajító versenyen járt az egyik településen. De, a borászatok miatt is érdemes arrafelé kanyarodni. A Planina Borházat magazinunkban, és itt, online is ajánlottuk már, Szabó Zolit sajnos már nem tudjuk. Van viszont náluk is új borászat, amelyet a elsősorban a natúrborok szerelmeseinek ajánlunk, de persze a kommerszeseknek is tágíthatják az ízlelőbimbóit. Galán Géza Pozsonyból került Budapestre, majd Mohácsra. Beleszeretett egy gyönyörű, francia család kezében lévő kúriába – az viszont, hogy hogyan lett ez később az övé, már meséljen ő maga, a Vaskapu pincészetben, egy (két) pohár bor mellett.

View this post on Instagram

A post shared by Géza Galán / VASKAPU (@geza.galan)

Villányi borvidék: ?

Idén is keressük az ország legeldugottabb kincseit, azokat, akikre érdemes odafigyelni. Januárban egy ilyen borászatot már fel is kerestünk, de hogy pontosan melyiket, az legyen egyelőre titok: a február 10-én megjelenő Vince Magazinból kiderül!

Címlapfotó: Dancsecs Ferenc/Vince Magazin