Tilos forralni és mikrózni: mindenki rosszul készíti a magyarok egyik kedvencét

2025. november 18.

A tökéletes végeredményhez a gondosan kiválasztott hőfok az egyik kulcs.

Egyértelműen beköszöntött a forralt bor szezon. Sorra jelenik meg a büfék, karácsonyi bódék, de még az éttermek kínálatában is az ital, és országszerte hirdetik meg már decemberre a forralt bor főzőversenyeket. A tihanyi (immár 15.) forralt bor főzőverseny 2025-ben a Tihanyi Karácsonyváró Napok keretében kerül megrendezésre, amelyre november 30. és december 21. között kerül sor, hétvégenként. 

2017-ben a versenyt az alábbi recepttel nyerte meg a győztes csapat: „Tizenhét liter borhoz 1,2 kilogramm cukrot és másfél liter vizet tettek. Még hideg állapotban beletették a fűszereket is, hogy jól összeérjenek. Fűszerként csak csak egy kevés szegfűszeg, egész fahéj, illetve citromhéj és narancshéj kerül az borba. Az italt legalább másfél órán át főzték, de soha sem engedték forrásig hevülni. Így az anyagok jól összeértek, de közben nem párolgott el az alkohol a magas hőfok miatt.”

Más internetes fórumok is megerősítik, nagyon fontos, hogy a forralt bort a nevével ellentétben nem szabad forralni. A mikrohullámú sütő használata sem ajánlott, mert egyenetlenül melegíti az italt és megváltoztathatja az ízét (ráadásul csak kis mennyiséget lehet egyszerre készíteni). Mindenkinek javasoljuk tehát, hogy próbálja ki idén ezt a hagyományos, tűzön főzős, de nem forralós módszert. Bár tovább tart, az eredmény várhatóan az eddigieknél is finomabb lesz.

Címlapfotó: Gaelle Marcel / Unsplash