Kedvenc ünnepi italunk tele van vitaminnal, egy gond mégis van vele

2025. május 21.

A-, E-, D-, K- és B-vitamin, kalcium, kolin és antioxidánsok sora szerepel az alkotóelemek között.

A tradicionális tojáslikőr sok tojásból és sok cukorból áll, éppen ezért érdemes mértékkel, desszertként fogyasztani. Mindezek ellenére van néhány egészségügyi előnye is, amire nemrég a Health nevű portál világított rá.

„A tojáslikőr a hozzá felhasznált tej vagy tejszín miatt viszonylag sok tápanyagot tartalmaz. Köztük kalciumot, valamint A-, D-, E- és K-vitamint. A magas zsírtartalma ráadásul segíthet gyorsabban felszívódni ezeket” – fejtette ki az említett cikkben Ariel Rasabi Cohn, a Whole Health Nutrition alapítója. Hozzátette, a tejterméknek köszönhetően rengeteg fehérje is található benne, a tojással pedig B-vitamint, valamint kolint viszünk a szervezetünkbe.Utóbbi egy vízben oldódó esszenciális vegyület, létfontosságú az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez, de segít fenntartani a sejtek integritását, támogatja az anyagcserét és hozzájárul a máj egészségéhez is. És ha mindez nem lenne elég: a tojáslikőr leggyakoribb fűszerei, a fahéj és a szerecsendió antioxidáns hatásuk miatt gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bírnak.

Tojáslikőr módjával

Természetesen a tojáslikőrnek – már csak alkoholtartalma miatt – vannak egészségügyi kockázatai is. Az sem mindegy, hogy az ital hogyan készült. A házi verzióban, ha nem megbízható forrásból származó tojásból készül, akár szalmonella baktérium is előfordulhat, ami súlyos megbetegedést okozhat. Érdemes továbbá odafigyelnünk az összetevők arányára, hiszen nem mindegy például, mennyi cukrot teszünk bele.

„Bár léteznek különböző receptek, a legtöbb tojáslikőr a tejszín és a tej miatt jellemzően nagy mennyiségű zsírt tartalmaz és a benne található cukor mennyisége sem elhanyagolható” – magyarázta a már idézett Cohn. Nőknél egy adag tojáslikőr átlagosan a napi telített zsírsavmennyiség közel 40 százalékát, a hozzáadott cukor napi határértékének körülbelül 85 százalékát lefedi.

Mindez nekünk magyaroknak is érdekes és tanulságos. A tojáslikőr a húsvét és a karácsonyi ünnep egyik legnépszerűbb házi készítésű itala. Jó, ha tudjuk, sok vitamint juttatunk be általa a szervezetünkbe – ezzel együtt továbbra is csak mértékkel szabad inni.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Fábio Alves / Unsplash