Egy 400 lakosú magyar faluban készül a sajt, ami aranyérmet kapott a sajtolimpián!

2025. november 23.

46 országából érkezett több mint 5244 sajt közül választotta ki a zsűri a magyar sajtot.

2025-ben immár a 37. World Cheese Awards-ot vagyis sajt világversenyt rendezték meg a svájci6 Bernben rendezték meg.

A World Cheese Awards a világ sajtkészítőinek nemhivatalos olimpiája. 2025-ben a világ 46 országából érkezett több mint 5244 sajt közül választotta ki a legjobbakat a 265 tagú nemzetközi zsűri. A magyar sajtkészítők kifejezetten jól szerepeltek, idén 19 magyar sajt kapott érmet. Aranyérmet kapott többek között Sándor Tamás, a Bükki Sajtmanufaktúra tulajdonosa. A mindössze 400 lelket számláló Mónosbélen működő kézműves üzem 6 hónapos érlelésű Bükki hegyvidéki tehénsajtja kapta az elismerést.

Arany minősítés

  • Bükkisajt Sándor Tamás Sajtmanufaktúra – Bükki hegyvidéki tehénsajt 6 hónapos érlelésű
  • Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Superiore Old
  • Kincses Sajtműhely – Hegyi Sajt

Ezüst minősítés

  • Újlaki Major – Érlelt Juhsajt
  • Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Grande
  • Aradi Sajt – Kipatéi Delight
  • Bodor Enikő, Mekkentő Gazdaság – Selypi Sajt – Kupac
  • Paraszt Sajt – Magyartarka Kemény 21 hónapos érlelésű
  • Breier Farm – Pilisi Sajt 9 hónapos érlelésű
  • Breier Farm – Tanya Sajt 3 hónapos érlelésű
  • Halda Sajt – Trappista
  • Caritas Vidékfejlesztés – Pricske Sajt 12 hónapos érlelésű
  • Caritas Vidékfejlesztés – Pricske Sajt 6 hónapos érlelésű

Bronz minősítés

  • Bömbi Tejtermékek – Bömbi félkemény érlelt sajt
  • Kincses Sajtműhely – Camembert
  • Aradi Sajt – Öreghegyi Kemény
  • Breier Farm – Pilisi Sajt 3 hónapos érlelésű
  • Tolbán Sajtmanufaktúra – Kék
  • Aradi Sajt – Truffle-Aged Hard Cheese

Címlapfotó: David Foodphototasty / Unsplash