Egy 400 lakosú magyar faluban készül a sajt, ami aranyérmet kapott a sajtolimpián!
46 országából érkezett több mint 5244 sajt közül választotta ki a zsűri a magyar sajtot.
2025-ben immár a 37. World Cheese Awards-ot vagyis sajt világversenyt rendezték meg a svájci6 Bernben rendezték meg.
A World Cheese Awards a világ sajtkészítőinek nemhivatalos olimpiája. 2025-ben a világ 46 országából érkezett több mint 5244 sajt közül választotta ki a legjobbakat a 265 tagú nemzetközi zsűri. A magyar sajtkészítők kifejezetten jól szerepeltek, idén 19 magyar sajt kapott érmet. Aranyérmet kapott többek között Sándor Tamás, a Bükki Sajtmanufaktúra tulajdonosa. A mindössze 400 lelket számláló Mónosbélen működő kézműves üzem 6 hónapos érlelésű Bükki hegyvidéki tehénsajtja kapta az elismerést.
Arany minősítés
- Bükkisajt Sándor Tamás Sajtmanufaktúra – Bükki hegyvidéki tehénsajt 6 hónapos érlelésű
- Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Superiore Old
- Kincses Sajtműhely – Hegyi Sajt
Ezüst minősítés
- Újlaki Major – Érlelt Juhsajt
- Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Grande
- Aradi Sajt – Kipatéi Delight
- Bodor Enikő, Mekkentő Gazdaság – Selypi Sajt – Kupac
- Paraszt Sajt – Magyartarka Kemény 21 hónapos érlelésű
- Breier Farm – Pilisi Sajt 9 hónapos érlelésű
- Breier Farm – Tanya Sajt 3 hónapos érlelésű
- Halda Sajt – Trappista
- Caritas Vidékfejlesztés – Pricske Sajt 12 hónapos érlelésű
- Caritas Vidékfejlesztés – Pricske Sajt 6 hónapos érlelésű
Bronz minősítés
- Bömbi Tejtermékek – Bömbi félkemény érlelt sajt
- Kincses Sajtműhely – Camembert
- Aradi Sajt – Öreghegyi Kemény
- Breier Farm – Pilisi Sajt 3 hónapos érlelésű
- Tolbán Sajtmanufaktúra – Kék
- Aradi Sajt – Truffle-Aged Hard Cheese
Címlapfotó: David Foodphototasty / Unsplash