A tökéletes sütőtökkrémleves titka: víz helyett egy másik főzőfolyadék

2024. január 18.

A sütőtökkrémleves igazi ízes vitaminbombává tehető, ha kicseréljük benne a vizet egy másik folyadékra.

A friss sütőtökkrémleves egy tápanyagokban gazdag étel. Jól átmelegít a hűvös, téli napokon. A jól bevált fűszerek, például a bors és a fahéj mellett a Daily Meal szerint egy szokatlan összetevő, a sör a lehető legízletesebb sütőtökkrémleves titka.

A sört gyakran használják levesekben és pörköltekben, hogy diós és kissé pikáns ízt adjanak az ételnek. Az alkoholos ital tökéletesen harmonizál az olyan zöldségekkel, mint a sütőtök, a burgonya, a hagyma, a sárgarépa és a tök.

Ha esetleg félnénk attól, hogy a sör miatt az amúgy egészséges levesünk feleslegesen kalóriadússá válik, ne tegyük!  Bár egy doboz sör valóban 150-200 kalóriát tartalmaz, rengeteg A-, B-, C- és E-vitamint, magnéziumot, foszfort, szelént és antioxidánsokat is találunk benne. Vagyis nem beszélhetünk üres tápanyagról. Ráadásul a kalóriák nagy részét az alkohol tartalmazza, ami amúgy is elpárolog főzés közben. 

A sütőtökkrémleveshez a legjobban valamilyen lager passzol. Ha ezt a trükköt más receptekhez is használnánk, figyeljünk arra, hogy más-más ételekhez különböző sörtípusok illenek. Válasszunk világos sört, ha levest, csirkét vagy például sörben sült halat készítünk. A sötétebb sörök illenek jobban az olyan vörös húsos ételekhez, mint a marhapörkölt, de kiválóak a szarvas és a bárány pácolásához is. Ha lehet, kerüljük az IPÁ-val való főzést, mivel ez a fajta a rengeteg komló miatt nagyon keserűvé teheti az ételt.

Címlapfotó: Jezebel Rose / Unsplash