3+1 úti cél őszre, ha elkerülnénk a tömeget

2023. augusztus 31.

Itt van az ősz, itt van újra, vele együtt megjött a szüret is. Olyan bakancslistás boros úti célokat mutatunk most, amelyek talán nem az elsők között jutnának eszünkbe.

Hihetetlen gyorsasággal száguldott el a nyár, a sok hűvös napnak köszönhetően talán azt sem tudtuk mindig, hogy itt volt. Szerencsénkre azonban az ősz beköszöntével sem kell búcsút intenünk egy kis romantikus hétvégi kirándulásnak. Tradicionálisan a szüreti időszak és az ősz beköszönte aktivizálja a borturistákat is, most azoknak szeretnénk kedvezni, akik elkerülnék a tömeget. Az alábbiakban három olyan boros úti cél szerepel, amely kicsit talán kiesik a fősodorból. Illetve mutatunk egy olyat is, amely idén étteremmel gyarapodott.

1. Irány Pannonhalma!

A Pannonhalmi borvidék ritkán jut elsőként eszünkbe, ha eltöltenénk valahol egy hétvégét. Pedig, maga a központ, vagyis Győr városa is számos látnivalót kínál, itt van például mindjárt egy 400 éves étterem. De az egész várost átszövi a borkultúra: megkóstolhatjuk a borvidék közösségi borát a Pannonhalmi Borteraszon, vagy a város utcáit bejárva megidézhetjük azt a kort, amikor még Jedlik Ányos csizmája koptatta ugyanezeket a köveket. Igen, ugyanarról az emberről van szó, akinek a szódavizet köszönhetjük, így Győrnél autentikusabb környezetben nem is fogyaszthatnánk el a hűsítő fröccsünket.

négy palack Babarczi bor
Fotó: Hirling Bálint/Vince Magazin

Bár Pannonhalmáról minden borszerető embernek a Pannonhalmi Főapátság pincészete ugrik be elsőnek, érdemes ennél jobban körülnézni a borvidéken. A Vince Magazinnal mi idén a borvidék második legnagyobb borászatához látogattunk el: Babarczi Zsuzsi értő kézzel foglalkozik Pannonhalma zászlós szőlőfajtáival, amelyek mellett díjnyertes merlot bora is kihagyhatatlan. A szüreti időszakra tekintettel a bejelentkezés mindenképpen erősen ajánlott, cserébe viszont az első sorból nézhetjük végig, ahogy beérkezik az új évjárat a pincészethez.

2. Szekszárd mindig jó ötlet, ha boros úti cél kell

Szekszárdot talán nem is kell bemutatni: Bodri, Takler, Heimann és még sorolhatnánk, mennyi nagy név vár errefelé az emberre. Indítsuk a napot egy finom kávéval a mára már ikonikussá vált Kávé Házában, ebédeljünk az Optimusban, járjuk be a dűlőket terepjáróval: megannyi kihagyhatatlan lehetőséget kínál a Szekszárdi borvidék. Azonban, ha egy kicsit lassítanánk, és szeretnénk letérni a fősodorból, arra is hozunk példát.

View this post on Instagram

A post shared by Matievics Bor és Vendégház (@matievics_bor_es_vendeghaz)

Mint megannyi vendég, mi is ajánlás útján jutottunk el a Matievics Borászat és Vendégházhoz, amely egy hatalmas birtokon fekvő, stílusosan felújított parasztház, és hozzá tartozó borpince, természetesen borokkal. Ez ráadásul szó szerint értendő, ugyanis organikus szőlőtermelésből származó tételek kerülnek ki a pincéből. A romantikus lelkek felüdülését szolgálja a megkapó tó látványa, míg a kirándulók kedvükre elveszhetnek a közeli erdőben. Ha úgy döntenénk, hogy el sem hagynánk a birtokot, akkor is jó helyen járunk itt: a reggeli mellett, kérésre, vacsora is megoldható.

3. Balaton, te csodás

Felsorolni sem tudnánk hány pince van a Balaton körül, amelyet kipróbáltunk, és mi is szívesen ajánlunk. Számos közülük ráadásul fantasztikus őszi programokkal is csábít, az Istvándy Birtok például mindenki által átélhető szüreti élményt is kínál. Mi most viszont ennél is tovább megyünk.

egy palack rozé bor mellette tapasok
Fotó: Hirling Bálint/Vince Magazin

Alig kell elhagyni a Balatont, és máris ott vagyunk a csodálatos panorámájú Kányaváry Borbirtokon, ahol a borok mellett mezzékkel a kézben feledkezhetünk bele a látványba. Ráadásul szállást sem kell nagyon keresni, a pincészetnél ugyanis aludni is lehet, úgyhogy itt is helyben élhetjük át a szüreti zsivaj minden szépségét. A Zalai borvidék számos, rejtett kincset tartogat, idén például már a közösségi bor, a Hegyke második évjárata kóstolható. Ebben a projektben ugyan nincs benne, de a Bussay Pince szintén kihagyhatatlan állomás, ha a közelben járunk.

+1 Csak egy ugrás ez a boros úti cél

hamburgerbe és Feind bor
Fotó: Talabér Géza/Vince Magazin

Persze, előfordulhat, hogy éppen csak egy napunk van felfedezni. A fővárostól mindössze egy órányi autóútra fekszik a Feind Pincészet, amely a közelmúltban nagy átalakításon esett át. Erről árulkodik maga az impozáns feldolgozó épület is, amelyhez idén csatlakozott egy melegkonyhát vivő étterem. Kóstoljuk meg a helyben palackozott buborékokat, válasszunk mellé valamit az a la carte étlapról, dőljünk hátra, és élvezzük az édes semmittevést!

Válogatta: Kalmár Borbála

Címlapfotó: Acsai Miklós/Vince Magazin